Agenda

 

Nieuwe Expositie Oorlog en Bevrijding Noordwest-Groningen 1940-1945. 

Van vrijdag 14 april 2023 t/m zondag 7 mei 2023 is er een bijzondere expositie van het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland over de oorlog en bevrijding 1940-1945. Deze expositie gaat speciaal over het noordwestelijk gedeelte van de provincie Groningen, ongeveer ten noorden van de lijn Usquert-Loppersum-Delfzijl. Op het kaartje is dat blauw gearceerd. 

In de monumentale Donatuskerk aan het Kerkpad in Leermens is dan een fraaie expositie ingericht met foto’s, verhalen en toelichting, films en voorwerpen over de gebeurtenissen in het noordwesten van de provincie Groningen in de jaren 1940-1945. In de presentaties is aandacht voor de gebeurtenissen tijdens de oorlog en de bevrijding van de regio, dorpen en polders in een gedeelte van de huidige Gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland in de jaren 1940-1945. 

Over het verzet, verzetsmensen en oorlogsslachtoffers. Over de bevrijding van onze regio. Over de rol van het vliegtuig in de Tweede Wereldoorlog en de in onze omgeving neergestorte vliegtuigen. Er zijn originele filmbeelden te zien van vliegtuigen en bombardemensvluchten tijdens de oorlog. In de presentatie Noordwest Groningen, Oorlog en Verzet 1940-1945 wordt getoond hoe na hevige beschietingen en gevechten de geallieerden onze provincie hebben bevrijd. Er zijn diverse oude filmjournalen te zien, zoals van de bevrijding van Usquert en Groningen. 

In de Museumwinkel zijn boeken en dvd’s te koop, dit alles over de periode oorlog en bevrijding. Aan de leestafels kunt u boeken en brochures inzien. In het gezellige Museumcafé zijn diverse consumpties verkrijgbaar. Voor vragen staan de museumvrijwilligers u graag te woord. U bent van harte welkom. 

Expositie 14 april t/m 7 mei 2023 in de Donatuskerk aan het Kerkpad 7 in 9912 PB Leermens. Open op vrijdag, zaterdag en zondag 10.00-17.00 uur. De toegang is gratis. Op andere dagen uitsluitend voor groepen op afspraak. 

 

 

Exposities van andere organisaties. 

Indien van toepassing verwijzen we ook naar exposities die momenteel bij andere organisaties te zien zijn. Dit zijn geen exposities van het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland, maar een bezoek daaraan is zeker de moeite waard. 

 

 

 

aan deze pagina wordt gewerkt, excuus voor het ongemak.