Verzameling

Gooi niets weg!

Stapel boekenNederlandse musea en instanties leggen zich toe op het verzamelen en beheren van objecten en documenten uit de oorlogsjaren. Mocht u over dergelijk materiaal beschikken, neemt u dan vooral contact met ons op. Wij zijn steeds op zoek naar spullen van de oorlog en de bevrijding. Hebt u interessant materiaal uit de oorlog? Gooi niets weg, maar sta het af aan een museum of een andere instelling die zich bezighoudt met de oorlogs- en bevrijdingstijd. Het is belangrijk dat historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog bewaard blijft. Dus heeft uFilm foto’s of brieven, boeken of voorwerpen uit die periode: wij zijn heel blij met uw schenkingen van materialen, foto’s, kaarten, posters, kranten, geluidsfragmenten, verhalen, boeken, films, enzovoort. Stuur ons een berichtje, want wij komen graag bij u langs. Alvast dank u wel! 

 

DiadoosArchievenactie

Een aantal Nederlandse musea en instanties legt zich specifiek toe op het verzamelen en beheren van objecten en documenten uit de oorlogsjaren, met ieder een gericht verzamelbeleid. Wellicht dat uw materiaal beter op zijn plaats is bij een andere instelling. In goed overleg zorgen wij ervoor dat het materiaal bij de meest geëigende instantie terechtkomt. 

 

Een aantal bijzondere schenkingen

 

Laatste nieuws overgaveDrukwerk uit 1945.

Tijdens het doorspitten van het oude archief van Drukkerij T.K. Kremer & Zn., Sappemeer werd een aantal interessante items ontdekt. Drukkerij Kremer werd in 1995 overgenomen door Drukkerij Comprint B.V. waarbij het archief door de nieuwe eigenaar zorgvuldig werd bewaard. In dit archief bevonden zich onder andere 39 originele drukwerken uit april en mei 1945, zoals aanplakbiljetten, publicaties en formulieren, maar ook briefpapier en enveloppen van de Plaatselijke Commandant B.S. Sappemeer. Heel bijzonder is dat de toenmalige drukker op het drukwerk de datum van productie heeft vermeld. Ook het aantal gedrukte exemplaren en de toenmalige prijs in guldens werd vermeld.Marschorder Rij-vergunning

Herrijzend NederlandVerder waren er van Herrijzend Nederland elf persberichten, elke dag doorlopend behalve op zondag, van 25 april tot en met 7 mei 1945. In deze persberichten wordt de voortgang van de bevrijding gemeld.

Gezien hun ouderdom, en gelet op de toenmalige matige kwaliteit van grondstoffen en de papierschaarste, verkeren de voorwerpen in zeer goede staat. Wij zijn dan ook heel blij dat het Kremer-archief door Drukkerij Comprint zo goed is bewaard, want daardoor mochten wij een heel bijzondere schenking ontvangen. Deze materialen zijn inmiddels overgedragen aan Groninger Archieven, daar kan het goed worden geconserveerd en bewaard. Via Groninger Archieven is het materiaal beschikbaar voor andere musea en organisaties. Aan Drukkerij Comprint B.V. te Sappemeer heel veel dank voor deze prachtige schenking! 

 

Nederland herrijstNederland herrijst

Lint in rood/wit/blauw met daarop in oranje geborduurd ‘Nederland herrijst’ en de Nederlandse Leeuw. Een leuk item uit de bevrijdingsperiode dat we goed kunnen gebruiken bij het maken van een bevrijdingsdiorama. Ook aan deze schenker veel dank. 

 

ComputerComputers voor de exposities.

Geen museale verzameling, maar voor ons wel heel belangrijk! Van Kuipers Administratie & Advies B.V. te Groningen mochten we een aantal computers ontvangen, compleet met beeldschermen, toetsenborden, muizen en bekabeling.

Deze prima werkende computers gaan we gebruiken voor de presentaties. BeeldschermEr worden door onze vrijwilligers films, foto’s, dia’s en geluidsfragmenten op gezet, die tijdens de exposities een doorlopende voorstelling op beeldschermen kunnen geven. De hulpmiddelen komen goed van pas, want er is inmiddels een fraaie digitale collectie met waardevolle bestanden. Verder gaan we een computer gebruiken voor onze eigen administratie en een voor de collectieregistratie. Daarom een oprecht dank u wel aan Kuipers Administratie & Advies B.V., we zijn heel erg blij met uw schenking. 

 

De Vliegende HollanderDuitschland capituleert

Twee originele exemplaren van De Vliegende Hollander, het laatste nummer 10 mei 1945, verspreid door de Geallieerde Luchtmacht. Naast deze twee bijzonder bevrijdingsexemplaren mochten we nog meer nummers van De Vliegende Hollander ontvangen. Ook waren er illegale kranten uit de oorlogsjaren bij, onder andere kranten van Trouw, Vrij Nederland, De Waarheid en Het Parool. Een waardevolle schenking, waarvoor onze dank. 

 

 

(aan deze site wordt gewerkt, excuus voor het ongemak)