•••—

 

Expositie weer open! 

Vlag

De vrijwilligers van het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland zijn lange tijd bezig geweest met voorbereiden en uitwerken van de nieuwe expositie over de oorlog en de bevrijding van Oost-Groningen. Deze bijzondere expositie is gereed en is nu opgebouwd. Wij volgen de adviezen van de overheid inzake de corona beperkingen. Heel graag tot ziens! 

  Expositie "Oorlog, Verzet, Bevrijding 1940-1945" 

in het Vestingmuseum Oudeschans, geopend vanaf 2 oktober 2020 steeds op vrijdag t/m zondag 13 tot 17 uur

Vestingmuseum OudeschansHet Bevrijdingsmuseum Noord Nederland is te gast in het Vestingmuseum Oudeschans met een expositie over de gebeurtenissen voor en tijdens de bevrijding van het noorden van ons land in 1945. Wegens de lovende reacties van de bezoekers verlengen we deze expositie, waarin aandacht voor de jaren 1940-1945 in Oost-Groningen, met name Oudeschans, Bellingwolde en de huidige Gemeente Westerwolde. 

Met belangrijke verhalen over het verzet en de oorlogsslachtoffers. Over de in deze omgeving neergestorte vliegtuigen. Het verhaal van de ‘Marie Helena’ waarbij alle tien bemanningsleden om het leven kwamen, met daarbij een filmjournaal over de Boeing B-17 Flying Fortress. De bommenregen op Bellingwolde. Het luchtgevecht boven Blijham, de brandende toren en molen. Over de gebeurtenissen tijdens de bevrijding. Ook is er een fraaie presentatie over de 'Radio in Oorlogstijd' met daarin de complete eerste uitzending van Radio Oranje met de toespraak van Koningin Wilhelmina.

Vestingmuseum OudeschansEen bijzondere presentatie is de in opdracht van het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland gemaakte filmdocumentaire ‘Jan Kolder, de stille held van De Bult’. In deze film wordt het verhaal verteld van een boer uit Oost-Groningen die diep in het verzet zat. Met gevaar voor eigen leven hielp hij zijn medemensen in nood en in zijn boerderij verleende hij aan vluchtelingen en Joden onderdak. Verteller in deze aangrijpende documentaire is Johan Frye. Hij kwam als kind van 5 jaar samen met zijn zusje uit het hongerend Amsterdam naar deze boerderij.  

De presentaties zijn opgezet met verhalen, foto's en voorwerpen. Ook zijn er een aantal bijzondere films te zien, waaronder Canadese filmjournalen van de oorlog en de bevrijding. Voor vragen staan onze vrijwilligers u graag te woord. 

Vestingmuseum OudeschansDe rijke historie van het pittoreske Oudeschans krijgt in het Vestingmuseum Oudeschans nieuwe glans want daar worden, behalve Oudeschans, ook de omliggende schansen aan beide zijden van de grens belicht. De boeiende geschiedenis van de 80-jarige oorlog met veel oorlogsgeweld komt tot leven door de honderden gebruiksvoorwerpen, die tijdens archeologische opgravingen in de vesting zijn gvonden. Naast de rijkversierde aardewerken en glazen huishoudelijke voorwerpen, zijn er tientallen compleet bewaarde schoenen en muilen in de vitrines te zien. Ook militaire bodemvondsten, zoals wapens en kanonkogels kunt u er vinden. U krijgt in het museum een goed beeld van hoe men in de 17e en 18e eeuw in een vesting leefde en werkte. 

Vestingmuseum Oudeschans, Molenweg 6, 9696 XN  Oudeschans
open op vrijdag t/m zondag van 8 okt t/m 29 nov 2020 steeds van 13 tot 17 uur 
 
De toegangsprijs van het Vestingmuseum is € 3,00 voor volwassenen. Kinderen en jongeren tot 18 jaar hebben gratis toegang. Voor de expositie van het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland geld geen extra toeslag. Bezoek gaat op afspraak. Aanmelding door het sturen van een mailtje 48 uur van tevoren naar info@vestingoudeschans.com. Vermeld in uw mailtje op welke dag, welke tijd en met hoeveel personen u het museum wilt bezoeken, dan zorgen wij dat alles in orde is. Als men nog niet heeft gereserveerd dan kunnen bezoekers indien er nog voldoende plaats is ook ter plekke spontaan reserveren voor diezelfde middag. In het museum is een route aangeven en staat handgel, wij vragen u de 1½ meter afstand regel in acht te nemen. 
 
 
 
 
aan deze pagina wordt gewerkt, excuus voor het ongemak.

Exposities van andere organisaties. 

Indien van toepassing verwijzen we ook naar exposities die momenteel bij andere organisaties te zien zijn. Dit zijn geen exposities van het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland, maar een bezoek daaraan is zeker de moeite waard. 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK